Geen producten gevonden in uw winkelmandje
Mijn liefde voor Sicilie gaat uiteraard verder dan alleen voor het keramiek en de Testa di Moro vazen..
Wat dacht je bijvoorbeeld van de heerlijke zoete lekkernijen en Siciliaanse specialiteiten die je echt MOET
proberen als je dit prachtige eiland bezoekt!
Als kind al werd ik altijd enorm verwend door mijn opa en oma, want als ik kwam dan wilde zij mij natuurlijk
meteen alle lekkere dingen laten proeven.
Zodra ze wisten dat we waren geland snelde mijn opa zich naar de beste Pasticceria van de stad om daar
speciaal voor mij een heerlijke versgemaakte Granita met Brioche te halen!
1. Granita
Granita is een verfrissende bevroren traktatie die perfect is voor de warme Siciliaanse zomers.
Het is een half-bevroren specialiteit gemaakt van water, suiker, en vers fruit, variërend van
aardbeien, moerbijen, citroen en amandel maar het word ook wel gemaakt met koffie. Meestal
wordt de granita met de hand geschaafd. Het wordt vaak geserveerd met een brioche, een zacht
zoet broodje.
2. Pignolata
Pignolata is een luchtige koek met glazuur, het bestaat uit kleine gefrituurde eiwitballetjes. De
balletjes vormen samen een bergachtige structuur, vandaar de naam “pignolata”, wat verwijst naar
de vorm van een pijnboompit. Het geheel wordt gedompeld in een suikerglazuur met aan een kant
citroen en de andere kant chocolade Deze zoete lekkernij is bijzonder populair rond carnaval en in
de regio’s rond Messina en Catania.
3. Cannolo
Misschien wel de bekendste Siciliaanse zoetigheid, de Cannolo zijn gefrituurde rolletjes van deeg
gevuld met een geheim recept van onder andere ricotta. De echte Cannolo eet je echt en alleen
als ze gemaakt zijn van verse ricotta! Traditioneel wordt de ricotta gemaakt van schapenmelk en
gemengd met suiker, kaneel, en soms stukjes chocolade of gekonfijte vruchten. Deze lekkernij
werd oorspronkelijk ook gecreëerd voor het carnavalsseizoen, maar is nu het hele jaar door
verkrijgbaar en zelfs in Nederland! Onze vrienden van www.jammicicannoli.nl maken heerlijke
varianten en bieden ook hele leuke pakketten aan voor bijvoorbeeld een feestje.
4. Cassata
Cassata is een kleurrijke en rijke taart die vaak wordt geserveerd tijdens feestelijke gelegenheden.
De basis is een luchtige biscuitcake, gedrenkt in likeur en bekleed met een laag marsepein. De
taart is gevuld met gezoete ricotta en stukjes chocolade, en wordt vaak bedekt met een suikerlaag
en versierd met felgekleurde gekonfijte vruchten. De naam “cassata” komt waarschijnlijk van het
Arabische woord “qas’ah”, wat een kom of schotel betekent, verwijzend naar de vorm van de taart.
5. Giambella
Giambella is een traditioneel Siciliaans soort ‘oliebol’ dat qua vorm en smaak doet denken aan
een Donut. Het is een ringvormige cake, vaak luchtig en aromatisch, die gemaakt wordt van
eenvoudige ingrediënten zoals bloem, suiker, eieren, en boter. Wat Giambella bijzonder maakt,
zijn de lokale variaties en de toevoegingen die afhankelijk van de regio kunnen verschillen.
6. Genovese
Genovese is een heerlijk, eenvoudig gebak dat zijn oorsprong vindt in de Siciliaanse stad Erice.
Deze zoetigheid bestaat uit zachte deegzakjes gevuld met een romige, zoete ricottavulling, ook
deze moet ten alle tijden lekker vers zijn!
7. Buccellato
Buccellato is een ringvormige taart gevuld met een mengsel van vijgen, amandelen, walnoten,
rozijnen en gekonfijte sinaasappelschil. De buitenkant van de taart is krokant en goudbruin, vaak
bestrooid met suikerkorrels of gegarneerd met gekonfijte vruchten. Buccellato wordt meestal rond
Kerstmis gemaakt en is een symbool van feestelijke vreugde en overvloed.
8. Frutta Martorana
Frutta Martorana, ook bekend als marsepeinfruit, zijn prachtige, handgemaakte zoetigheden die
eruitzien als miniatuurvruchten en groenten. Ze worden met de hand gemaakt van marsepein
(gemalen amandelen en suiker) en met de hand beschilderd om levensechte replica’s te creëren
van allerlei fruitsoorten of zelfs in de vorm van garnalen en mosselen!
9. Torta Nocciola e Gianduia
Torta Nocciola e Gianduia is een klassieke Italiaanse taart die vaak geassocieerd De naam van
de taart verwijst naar de twee hoofdingrediënten: nocciola (hazelnoot) en gianduia
(chocolade-hazelnootpasta)
10. Biscotti alla mandorla
Biscotti alla mandorla oftewel amandel koekjes zijn een van de meest geliefde specialiteiten.
Deze heerlijke koekjes, die bekend staan om hun delicate amandelsmaak en zachte textuur, zijn
een ware traktatie die perfect zijn bij een kop koffie of thee!
Sicilië biedt een schat aan zoete lekkernijen, elk met hun eigen unieke kenmerken en tradities. Giambella
en genovese zijn perfecte voorbeelden van hoe eenvoudige ingrediënten kunnen worden omgetoverd tot
iets bijzonders. De Granita met zijn frisse textuur en heerlijk lokaal fruit en de Cannolo, met zijn romige
ricottavulling, zijn beide must-try delicatessen die een mooi inzicht geven in de rijke culinaire tradities van
Sicilië.
Bij je volgende bezoek aan dit prachtige eiland, vergeet dan niet om deze heerlijke traktaties te proeven en
je te laten verrassen door hun smaak en eenvoud!